100 rászoruló roma család kerékpárját szerelte fel az MKKSZ

A Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség támogatásával a Roma Sajtóközpont RSK Tiszavasváriban és Mezőszemerén kerékpáralkatrészeket, prizmákat, csengőt, lámpát osztott 100 rászoruló roma családnak.

Az akcióra azért került sor, mert az elmúlt hónapokban nagy nyilvánosságot kapott, hogy a cigányok által sűrűn lakott településeken gyakori a rendőrség túlzó bírságolási gyakorlata. Olyan kihágásokért is súlyos összegekre büntetik a romákat, amelyekért másokat nem. Az esetek közel negyven százalékában biciklivel kapcsolatos bírságokat kapnak a romák, legalábbis az RSK-hoz befutott ügyek alapján. Voltak jogszerű szabálysértési ügyek, de az esetek túlnyomó többségében vagy a büntetés mértéke, vagy egyáltalán annak indokoltsága is erősen megkérdőjelezhető volt.

A Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség segítségével a kerékpárok szakszerű felszerelésének hiánya már nem jelenthet indokot a bírságolásra Mezőszemerén és Tiszavasváriban.

A MKKSZ csengőt, első- és hátsó lámpákat, prizmát vitt a két településre, mert a tapasztalatok szerint a leggyakrabban ezek hiányáért büntetnek akár több tízezer forintra is a rendőrök.

Az RSK-val közös projektet folytatjuk a közeljövőben. Október végén újabb 100 család kap felszerelést a gyártók felajánlásának jóvoltából.

Médiamegjelenések